Kemijärvi-Info

Kemijärvi kartta

Retkeilykohtaat

Nähtävyydet

Karttapalveluun

Itä-Lappi talvi- ja jatkosodassa esite

Viljam Pohjalaisen runo v. 1983 "Kaunis Kemijärvi"

 

Kemijärven kaupunki on Suomen pohjoisin kaupunki ja sijaitsee Lapin maakunnan itäosassa, pääosin Napapiirin pohjoispuolella. Kaupunkikeskustaa ympäröivät Kemijärvi, Pöyliöjärvi, ja Suomen suurin joki Kemijoki sekä kymmenet vaaranselät, jotka tuovat kaupungin kuvaan suurta avaruutta.

Kemijärven pinta-ala on 3 931,15 km², josta vesialuetta on 426,78 km².

Kaupunkimme on monipuolinen palvelujen ja kulttuurin keskus: kylpylä - uimahalli, kulttuurikeskus, musiikkiopisto, 200 km moottorikelkkareittejä, 80 km merkittyä vesireitistöä sekä viisi lähellä olevaa tunturikeskusta (Pyhä, Luosto, Suomu, Salla ja Ruka). Kaupunki tunnetaan myös monista tapahtumista, joiden rakentamiseen osallistuvat monet yritykset, yhteisöt ja suuri joukko aktiivisia vapaaehtoisia.

Kaupungin väkiluku on 7 029 (31.12.2023).

Elinkeinorakenne: Maa- ja metsätalous 6,5 %, teollisuus 11,5 %, rakentaminen 5,1 %, kauppa 10,1 %, majoitus- ja ravitsemustoiminta 4,1 %, kuljetus ja tietoliikenne 5,7 %, rahoitus - ja vakuutustoiminta 1,2 %,  yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut 55,8 %.

Kaupungin elinkeinorakenne on suhteellisen laajapohjainen. Monenlaisen pienyritystoiminnan lisäksi kaupungissa on maa-, metsä- ja porotaloutta sekä matkailua.

Naapurikunnat: Rovaniemen kaupunki, Posio, Salla ja Pelkosenniemi.

Ystävyyskunnat: Vardo/Norja, Vadso/Norja, Kantalahti/Venäjä ja Sobetsu/Japani. 

Kemijärven neljä vuodenaikaa:

Isovaara, kuvaaja: Matti Kivelä Kalkonniemi, Kuvaaja: Matti Kivelä Hirsitalo, kuvaaja: Juha Maukonen Syksy, kuvaaja: Juha Maukonen