Maahanmuuttajapalvelut

Kemijärvi on kaupunki, missä on turvallista ja viihtyisää asua, elää sekä yrittää. Tavoitteena on, että jokainen kuntalainen Kemijärvellä syntyperästään huolimatta voi turvallisesti osallistua oman elämänsä rakentamiseen.

Kaupunki huolehtii peruspalvelujen soveltuvuudesta ja saatavuudesta myös maahanmuuttajille. Tarjoamme maahanmuuttajille samoja peruspalveluja kuin muillekin kuntalaisille. Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Lapin hyvinvointialue. Lisätietoa Lapin hyvinvointialueen maahanmuuttajapalveluista Lapha.fi.

Kaupungin lisäksi Lapin TE-toimisto - TE-palvelut tarjoaa neuvontaa ja ohjausta maahanmuuttajille.

Voit pyytää esimerkiksi TE-palveluista tai kotikunnaltasi, että sinulle tehdään alkukartoitus. Alkukartoituksen jälkeen sinulle tehdään kotoutumissuunnitelma. Kotoutumissuunnitelma tehdään aina, jos olet:

  • työtön työnhakija tai
  • saat toimeentulotukea tai
  • olet alle 18-vuotias, eikä sinulle ole huoltajaa Suomessa.

Alkukartoituksessa arvioidaan työllistymis-, opiskelu- ja muut kotoutumisvalmiudet sekä kielikoulutuksen ja muiden kotoutumista edistävien toimenpiteiden ja palvelujen tarpeet. Alkukartoituksessa selvitetään tätä tarkoitusta varten aikaisempi koulutus, työhistoria, kielitaito sekä tarvittaessa muut työllistymiseen ja kotoutumiseen vaikuttavat seikat.

Alkukartoituksen pohjalta laaditaan kanssasi yksilöllinen kotoutumissuunnitelma, jossa sovitaan niistä toimenpiteistä ja palveluista, joiden tarkoituksena on tukea mahdollisuuksia hankkia riittävä kielitaito ja työelämässä tarvittavat tiedot ja taidot sekä edistää mahdollisuuksia osallistua yhdenvertaisena jäsenenä suomalaisen yhteiskunnan toimintaan.

 

Yhteystiedot

Suunnittelija, kotouttamisen yhteyshenkilö Päivi Piisilä paivi.piisila@kemijarvi.fi

Asiakasvastaanotto ajanvarauksella, puh. 040 480 6093.

Neuvontaa on saatavilla suomen kielellä ja tarvittaessa tulkin avustuksella.

 

Tietoa Ukrainasta Kemijärvelle saapuville -Інфо для українців

 

Sinun oppaasi Suomessa (infofinland.fi) sivuilta löydät luotettavaa tietoa omalla kielelläsi työpaikoista, opiskelusta, oleskeluluvista, asumisesta ja jokapäiväisestä elämästä Suomessa. Käy katsomassa ja lue lisää!

Your guide for living in Finland (infofinland.fi) is your source of information for moving and living in Finland.

InfoFinland is available in Finnish, Swedish, English, Russian, Estonian, French, Ukrainian, Spain, Turkish, Chinese, Persian and Arabic. All language versions are identical.

 

Maahanmuuttajien sote-palvelut hyvinvointialueella Finnish.pdf

Maahanmuuttajien sote-palvelut hyvinvointialueella English.pdf

Maahanmuuttajien sote-palvelut hyvinvointialueella Ukrainian.pdf