Paikalliskalan käyttöä edistävän tapahtuman järjestäminen Kemijärvellä

LOPPURAPORTTI

Kemijärven Kehitys Oy järjestI hankkeen puitteissa seuraavat tapahtumat:

1. Paikalliskala-ateriaa paikallisilta tuottajilta, reseptit mukaan. Taivaan tulien aukiolla   6-7.07.2023

Toritapahtuma järjestettiin kaksipäiväisenä (to-pe), Paikalliskala-seminaarin yhteydessä. Paikalla oli erilaisia kalaruokien ja tuotteiden myyjiä mm. Outdoor Artisans (kalatacot, cheviche), Sallyn kotieläintila (haukiburgerit), paikalliset kalastajat (kalatuotteet).

Toritapahtumaa juonsi perjantaina Sanna Kojo.

Tapahtuma keräsi ja kokosi yhteen mukavan määrän paikallisia, siitäkin huolimatta, että tapahtuman tiedottamisessa oli ollut pieni epäselvyys ajankohdasta.

Kalaruokia maisteltiin ja selkeästi tapahtuma oli kiinnostava.

 

2. Paikalliskala-seminaari

Paikallisten kalojen käytön edistämiseen tähtäävä pienimuotoinen seminaari on tarpeellinen ja teema on ajankohtainen, sillä alueelliseen huoltovarmuuteen kiinnitetään nyt paljon huomioita ja lähiruoka kiinnostaa ihmisiä. Paikallisten kalojen käytön hiilijalanjälki on pieni, mikä ei julkisessa keskustelussa tule esiin. Kalavarat ovat vajaasti hyödynnetty resurssi; on tarpeen korostaa kalaresurssin merkitystä nimenomaan ruokavarantona, ei pelkästään elämysten tuottajana. Paikallisen kalan arvostusta tulee ylipäätään lisätä: ahven ja hauki ovat arvokaloja.

Torstaina 6.7 järjestettiin paikalliskalaseminaari, johon tuli yleisöä n. 70 hlö.

      Seminaariin oli kutsuttu puhujia eri tahoilta ja ohjelma oli erittäin onnistunut.

      Puhujina:

                      Jorma Särkelä, Hauki on kala, hauenkalastuksen historiaa

                      Jarmo Palojärvi, Ammattikalastajana Kemijärvellä

                      Jyrki Autti, Säännöstellyn vesistön kalastus ja kalansaaliit, Kemijoki oy

                      Juha Korhonen, Kalatuotteita Kuusamosta, Kuusamon kala oy

                      Markku Ahonen, Kaupallinen kalastus Lapin järvimailla, Pohjoisen Lapin Leader

Jari Leskinen, Lähikalaa paikallisvesistöistä, vapaa-ajan kalastus osana huoltovarmuutta, ELY-Keskus

Anssi Riihimäki, Paikaliskalan käyttö ravintoloissa, Experience Pyhä

Ohjelman väliajalla huippukokki Anssi Riihimäki oli valmistanut kalaruoka maistelumenun. Seminaarin juonsi Sanna Kojo.

 

3. Tutustuminen Riekkoniemen kalahalliin

Kalahallille järjestettiin kaksi tutustumiskertaa.

Ensimmäinen oli seminaarin ja toritapahtuman yhteydessä. Kuljetus oli järjestetty venekyytinä kaupungin venesatamasta. Kävijöitä oli n. 30. Vierailijat kuljetettiin Kemijärven ammattikalastajan veneellä satamasta kalahallille ja matkalla esiteltiin venettä, sen varusteita sekä pyydyksiä.

Kalahallilla kalastajat opastivat vierailijoille kalahallin toimintaa, esittelivät koneita ja laitteita sekä pitivät kalankäsittely oppitunteja.

Toinen tutustumiskerta oli suunnattu nuorille ja kalahalliin pääsi tutustumaan nuorille järjestetyn kalakilpailun yhteydessä. Tällä kertaa vierailijoita ei päästetty halliin sisälle vaan toimintaa esiteltiin siten että he pääsivät näkemään isoista ovista halliin ja heille esiteltiin hallin toimintaa siten. Tutustujia oli tällä kertaa n. 20hö

     

4. Nuorten kalatapahtuma Riekkoniemen kalahallilla 19.08.2023

Riekkoniemen kalahallilla järjestettiin yhteistyössä Kemijärven Kehityksen, Kemijärven ammattikalastajien, Lapin vapaa-ajan kalastajat ry:n, Outdoor Artisansin toimesta nuorten kalastustapahtuma. Tapahtuman pääpaino oli nuorissa ja heille järjestettiin onkikilpailut.

Kalakilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 28 nuorta.

Kilpailun yhteydessä tarjoiltiin nuorille valmistettuja kala-annoksia, hauki fish&chips sekä kalabacoja. Ruoat maistuivat eikä jäljelle jäänyt murustakaan.

 

5. Paikalliskalaruokia Kemijärvi-viikolla

Kemijärvi-viikolla oli ravintoloissa erilaisia paikalliskala menuja tarjolla. Tarkoituksena oli tuoda esiin vähemmän käytettyjä kaloja sekä myös saada paikalliset kokeilemaan erilaisia kalaruokia. Esille nousi paikallisravintoloiden kiinnostus lähiruokaan sekä lähivesiltä pyydetyn kalan käyttöön raaka-aineena. Kalaruoat saivat myös hyvän vastaanoton, joka osaltaan kannustaa käyttämään mm. haukea raaka-aineena ravintola-annoksissa jatkossakin.

6. Yhteenveto hankkeesta

Hanke oli kokonaisuudessaan onnistunut. Etenkin paikalliskalaseminaarista saatiin erittäin hyvää palautetta, puhujien aiheet olivat ajankohtaisia sekä mielenkiintoisia.

Hankkeessa onnistuttiin ottamaan huomioon eri ikäluokat, joka osaltaan oli rikkaus ja loi hienoja kohtaamisia kalastusharrastuksen ympärillä.

Onnistunut oli myös erilaisten kalaruokien tarjonta. Oli hienoa nähdä, kuinka lapset tykkäsivät kalaruoista, kun ne oli vain suunniteltu heidän tarpeisiinsa.

Oli myös jännittävää seurata ja kuulla kommentteja vähän varttuneemmalta ikäpolvelta, kun he pääsivät mm. maistamaan haukichevicheä ensimmäistä kertaa eläissään.

Hanke toivottavasti osaltaan poisti tai ainakin kevensi mahdollisia vanhoja uskomuksia ja tottumuksia esimerkiksi hauen käytön suhteen.

Kannustavaa paikalliskalan käytön kannalta oli myös palaute ravintoloiden suunnalta. Läheltä pyydetty, laadukas tuore kala on arvokas raaka-aine, sen merkitys tulevaisuudessa vain korostuu. Läheltä pyydetty kala on myös tärkeä osa ravinnontuotannossa, niin ekologiselta-, kuin huoltovarmuudenkin kannalta.

Haastavaa hankkeessa oli tiukka aikataulu ja mm. tiedottamisessa olisi ollut vielä parantamisen varaa. Nyt hankepäätös meni niin myöhäiseksi, että tapahtumien järjestelyyn ei jäänyt riittävästi aikaa, joten siinä tuli hieman epäselvyyttä sekä ristiin tiedottamista toritapahtuman osalta. Tästä kuitenkin selvittiin kunnialla ja palaute kokonaisuudessaan oli erittäin positiivista ja kannustavaa.