Oma-aloitteisten verojen menettelyihin tulee paljon uudistuksia

Julkaistu 2017-05-20 11:54:15 EEST.

Muutokset koskevat kaikkia, jotka ilmoittavat oma-aloitteisia veroja, kuten arvonlisäveroja ja työnantajasuorituksia, sekä antavat työnantajan vuosi-ilmoituksia.

Sähköinen ilmoitusvelvollisuus laajenee
Veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista sekä muista oma-aloitteisista veroista tulee jatkossa antaa sähköisesti. Näin tekeekin jo suurin osa yritysasiakkaista.
 
Ilmoitusten korjausmenettely muuttuu
Korjaukset oma-aloitteisten verojen veroilmoituksiin sekä vuosi-ilmoituksiin tulee jatkossa tehdä uudella, aiemmat tiedot korvaavalla ilmoituksella. Nykyisin korjaukset tehdään lisäilmoituksella. Uusi menettely mahdollistaa kuitenkin vähäisen virheen korjaamisen seuraavalla ilmoituksella.
     
OmaVero korvaa Verotili-palvelun
Korvaamme vuoden 2017 alussa Verotili-palvelun OmaVerolla. Uudessa palvelussa on samat toiminnallisuudet kuin Verotilissä, mutta uudistuneessa muodossa.
    
Muutoksia maksamiseen, palauttamiseen ja perintään
Oma-aloitteisten verojen maksamiseen, palauttamiseen ja verojen perintään tulee paljon muutoksia vuoden 2017 alussa.
 
Verokausien valintaan muutoksia
Valinnaisten verokausien rajat nousevat, jolloin yhä useampi pienyritys voi valita neljänneskalenterivuosi- tai kalenterivuosimenettelyn. Verokauden muuttamiseen tulee myös lisää joustoa.
     
Maksuperusteisen arvonlisäveron käyttö laajenee
Hallitus esittää, että yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, annettaisiin mahdollisuus tilittää myynnistä suoritettava arvonlisävero ja ostoista vähennettävä arvonlisävero maksuperusteisesti. Maksuperusteinen menettely helpottaisi pienyritysten maksuvalmiutta. Laki tulisi voimaan 1.1.2017.
     
Seuraamusmenettelyjä selkeytetään
Oma-aloitteisten verojen myöhästymismaksujen laskentatapa muuttuu. Verokauden tietoja voi oikaista 45 päivän ajan ilman myöhästymisseuraamusta. Veronkorotuksen tasoa alennetaan merkittävästi nykyisestä: veronkorotus on jatkossa enintään 50 prosenttia verovelvollisen vahingoksi määrätystä verosta.
     
Metsätaloutta ainoana liiketoimintana harjoittavien ilmoittamisvelvollisuus yhtenäistyy
Metsätalouden veroilmoitusta ei jatkossa tarvitse antaa, jos verovelvollisella ei ole verovuonna ollut metsätalouden tuloa, vähennyksiä tai muita verotukseen vaikuttavia tietoja.
 
Verotuksen muuttaminen ja muutoksenhaku yhtenäistyvät
Muutokset koskevat kaikkia asiakkaita.
 
Eri verolajien muutoksenhaku- ja oikaisumenettelyt ovat nykyisin erilaiset. Jatkossa kaikkiin verolajeihin haetaan muutosta ensivaiheessa verotuksen oikaisulautakunnalta. Myös muutostenhakuajat ja verotuksen oikaisun määräajat yhtenäistyvät.
 
Lue lisää: vero.fi/muutoksia2017

Takaisin